Halaman

  Social Items

Entry kali ini tanomkinotuan berkongsi mengenai pokok-pokok herba yang ditanam di KBR. herba-herba tersebut tidak kiralah sebagai herba perubatan tradisional, masakan atau apa-apa bidang pun. Nama pun pokok herba sudah tentu ia bermanfaat kepada manusia yang tahu menghargai tumbuhan anugerah daripada Allah SWT ini. Kadang-kadang perlu juga menggunakan herba terutamanya sebagai ubat meringankan sakit ringan, batuk-batuk dan sebagainya. Tidaklah bermakna kita membelakangkan perubatan modern malah kedua-duanya wajib kita gunakan dan dimanfaatkan. 

Namun apabila menggunakan herba tradisional ini harus diketahui sukatannya atau dos yang perlu digunakan agar kita tidak mengalami masalah yang tidak diingini. Berikut adalah pokok herba yang tumbuh galak di KBR:

1. Pokok Herba Thyme PerancisThyme Perancis atau Franch Thyme hidup subur di kebun KBR setakat ini. Ia disemai dari benih tempoh hari dan tanomkinotuan alihkan ke pasu setelah mempunyai 5 batang daun secara selari. Aroma pokok thyme sungguh memikat dan menambat hati. Tidak hairanlah masakan di barat banyak menggunakan daun thyme ini sebagai menambah aroma tambahan kepada masakan.

Melalui pembacaan di internet mengenai pokok thyme mengatakan bahawa ia berasal dari wilayah Mediterranean yang mempunyai kandungan hujan yang sedikit. Walau bagaimanapun, thyme masih boleh hidup subur walaupun dihujani hujan lebat dengan syarat media yang digunakan itu dengan cepat mengalirkan dengan cepat air yang masuk ke dalam media. 
 
2. Pokok herba Ginseng Jawa aka Akar SomGinseng Jawa atau dalam bahasa Englishnya dikenali sebagai waterleaf ini adalah pokok herba yang sangat bermanfaat kepada kesihatan manusia. Daun mudanya boleh dimakan sebagai sayur manakala akarnya dituai untuk dijadikan tonic yang menyihatkan terutamanya bagi kaum lelaki. 

Pokok Ginseng jawa ini induknya dibeli dari Pn. Diana tempoh hari dan kini benihnya sudah tumbuh dengan banyak. Adalah pernah tanomkinotuan tuai pucuknya dan dimasak dengan telur dadar. rasanya seperti sayuran lain malah sedap di lidah tanomkinotuan. Wakakakaka....tanomkinotuan hanya tolak kayu dan besi saja....

Ia adalah pokok herba yang mudah tumbuh di tanah, tidak kiralah apa jenis tanah sekalipun. Yang penting tanah tersebut senantiasa lembab dan cukup kaya dengan organan. Ia membiak melalui benih dan keratan batang.


3. Pokok Herba Belalai GajahIni pula adalah pokok herba belalai gajah yang sudah terkenal dikalangan pengamal perubatan tradisional di Malaysia. Ia bukan sahaja boleh dijadikan tumbuhan dikorasi laman rumah tetapi berkesan untuk mengubati penyakit barah dan sewaktu dengannya. 

Cara menanamnya ialah mengunakan keratan batang yang ditanam pada media hingga keratan batang tersebut mengeluarkan akar barulah dialihkan ke batas atau pasu yang bersesuaian mengikut kehendak pembaca.


4. Pokok Herba Basil Itali


Pokok Basil Itali ialah satu kumpulan dengan pokok selasih dan kemangi yang banyak ditanam di negara-negara Asia Tenggara. Aroma basil itali cukup memikat hati di mana sering digunakan oleh chef-chef Barat sebagai rempah dalam ramuan sos tomato dan masakan yang lain.

Cara menanamnya ialah menggunakan benih dengan ditabur di atas tanah. Ia akan mula bercambah selepas 2 minggu mengikut keadaan kelembapan media dan suhu.

5. Pokok Herba cekurPokok Cekur yang ditanam tahun lepas selepas membeli induknya di Tamu Keningau tempoh hari. Ia semakin membiak sehingga memenuhi ruang bekas yang digunakan. Pokok cekur mempunyai aroma yang unik dan menarik. 

Daun muda pokok cekur bermanfaat sebagai ulam dengan merebusnya sekejap dan dicicah dengan sambal belacan atau sambal cili padi. Bagi kaum Melayu pula daun tersebut dihiris kecil-kecil dan dicampurkan ke dalam nasi ulam untuk menambah aroma pada nasi. 

Bagi rizomnya pula bermanfaat untuk dijadikan ubat untuk batuk-batuk serta digunakan oleh ibu selepas bersalin.

6. Pokok herba Keladi TikusIni pula adalah rupa tumbuhan herba kelai tikus yang terkenal sebagai ubat mengurangkan perebakan barah dalam badan manusia. Tanomkinotuan telah membeli induknya hanya sepokok di Gaya Street Kota Kinabalu tempoh hari. Ia cepat membiak dan tanomkinotuan alihkan anak-anaknya ke dalam polibag untuk memperbanyakkannya.

Sebelum ini tanomkinotuan sudah mengenali pokok ini dan mengetahui serba sedikit khasiatnya menerusi pembacaan melalui buku perubatan tradisional dan juga bacaan tambahan melalui internet.


7. Pokok herba SteviaIni pula adalah pokok stevia yang dibeli tahun lepas. Hingga kini pokok ini tidak berlaku perubahan. Membesar pun tidak mati pun tidak. haha. Tanomkinotuan sudah berusaha untuk membiaknya melalui keratan batang tetapi semuanya gagal. Tanomkinotuan juga pernah menyimpannya di bawah teduhan tetapi kekal macam itu juga.

Maka tanomkinotuan sudah tidak mengendahkannya. Dibiarkan sahaja pokok stevia ini di bawah pokok cili padi. Pada minggu lepas tanomkinotuan baru perasan pokoknya menjalar dengan panjangnya dan berbunga. Jadi agar pokoknya boleh hidup lama tanomkinotuan cantas dahanya bagi mengeluarkan tunas baru. maka selepas 2 minggu barulah nampak elok sikit.

8. Pokok Herba Pecah BelingPokok pecah Beling sangat dikenali dikalangan kaum Melayu sebagai ubat tradisional untuk mengubati penyakit cancer. Tanomkinotuan dapatkan sepokok melalui pembelian online tempoh hari dan ditanam langsung pada tanah,

Hari ini pokok pecah beling sudah boleh hidup subur setelah hujan bulan-bulan lepas.


9. Pokok Herba Okinawan Spinach atau Kolestrol Spinach Inilah pokok okinawan spinach atau kolestrol spinach di KBR. Tanomkinotuan beli secara online tempoh hari sebanyak 2 pokok dan kini tanomkinotuan berjaya membiakkan sebanyak 3 batang yang kini tumbuh dengan baik. Kelmarin tanomkinotuan ada menuai pucuk mudah untuk dimakan sebagai ulam dan keratan batang tersebut tidak dibuang tetapi direndam terlebih dahulu untuk mengalakkan pengeluaran akar. Bila sudah keluar akar tanomkinotuan tanam dalam polibag banyak-banyak.

Pokok Okinawan spinach sangat berkesan menurunkan kadar kolestrol dalam darah manusia. ia sudah diuji dan banyak kajian telah dijalankan di luar negara mengenai khasiat ini malah sudah ada produk yang dikeluarkan yang berasaskan pokok herba tersebut.

Daunnya juga boleh dimakan sebagai ulam, dimasak tumis atau dijadikan jus. Tetapi jika anda menumisnya masak pada tempoh sekejap saja agar ia tidak berlendir. Aromanya unik dan sederhana.


10. Pokok Herba KariPokok Kari tanomkinotuan sudah besar dan panjang, sepanjang tempoh emak tanomkinotuan memasak masakannya ia tidak perlu membeli daun kari cuma turun ke KBR dan petik tangkai daunnya berapa saja jumlah yang dimahukan. 

Kini pokok kari tersebut berbunga dengan aroma yang sangat menarik dan tidak lama lagi tanomkinotuan boleh membiak semula pokok kari sebanyak-banyaknya.


11. Pokok herba Daun PandanPokok pandan ini sudah banyak kali memberi sumbangan kepada dapur tanomkinotuan. Semasa bulan puasa baru-baru ini. Pokok pandan hampir botak kerana hari-hari menuai daun untuk dicampurkan ke dalam bubur kacang hijau atau bubur jagung. 


12. Pokok herba Kunyit HitamKunyit hitam masih hidup subur di KBR, walaupun tanomkinotuan tidak pernah menggunakannya tetapi ditanam juga sebagai pelengkap pokok herba di KBR. 


13. Pokok Herba TampakaPokok tampaka juga masih elok tumbuh di KBR walaupun tempoh hari kemarau panjang melanda kawasan tempat tinggal tanomkinotuan. Takut saja pokoknya kering disebabkan tanah yang ditanam itu berupa tanah liat keras membatu ketika tempoh kemarau. tetapi Alhamdullilah pokok tampaka masih bertahan hingga sekarang.

Lagipula ia jarang-jarang disiram memandangkan ia tersorok di tepi pagar berhampiran dengan lopak air. Jadi tanomkinotuan hanya mengharapkan keajaiban berlaku. Tidak disangka pokok tampaka ini mengeluarkan bunga yang cantik berwarna putih seperti bentuk kipas. Tidak pula tanomkinotuan hidu aromanya. 


14. Pokok herba Ginseng Jawa aka Jewels of OparIni adalah satu lagi variati ginseng jawa atau dalam Englishnya dikenali sebagai jewels of Opar. Tanomkinotuan menanamnya di dalam besen terbuang dan tumbuh dengan baik. Ia sudah mengeluarkan bunga dan tidak lama lagi akan menghasilkan benih yang boleh disemai semula.

Tujuan ditanam di dalam besen ialah untuk mendapatkan akarnya. Mengikut pembacaan untuk mendapatkan akarnya yang besar perlu dituai selepas 3 tahun. Selalulah trim dahan dan daunnya agar ia tidak terlalu rimbun. Pokok yang rimbun akan mengurangkan saiz akarnya.

Begitulah jenis pokok herba yang berjaya tanomkinotuan ambil tadi pagi.  Terdapat pokok herba yang tanomkinotuan gunakan seharian seperti pucuk muda okinawan spinach. Tanomkinotuan masak seperti sayur lain atau dimakan seperti salad sahaja. Pada masa bulan puasa yang lepas tanomkinotuan membuat salata yang dicampurkan dengan daun okinawan spinach ini. Ia cukup secap kerana aroma daripada daun okinawan spinach ini menambah lagi keenakan dan kesedapannya. 

Tanomkinotuan sangat mengemari mengumpul pokok-pokok herba yang wujud di serata dunia. Tanomkinotuan berimpian untuk menghasilkan nusery herba yang boleh menampung pelbagai jenis herba yang berguna kepada kita semua.
Tanomkinotaun sertakan gambar bunga lackspur merah jambu untuk tatapan pembaca. Bunga ini adalah bunga yang meluas tumbuh di negara Amerika dan Eropah. Ia mempunyai pelbagai warna dari warna ungu, merah dan merah jampu serta putih. Ia ditanam sebatas dengan pokok fennel. Jika pokok bunga lackspur ini ditanam banyak dalam satu baris ia sangat cantik dan elegan. Diharap benihnya dapat disemai semula bagi tujuan tersebut.

Selamat bertani dan menuai hasil.

SENARAI POKOK HERBA DI KBR (UPDATE AUGUST 2015)

Entry kali ini tanomkinotuan berkongsi mengenai pokok-pokok herba yang ditanam di KBR. herba-herba tersebut tidak kiralah sebagai herba perubatan tradisional, masakan atau apa-apa bidang pun. Nama pun pokok herba sudah tentu ia bermanfaat kepada manusia yang tahu menghargai tumbuhan anugerah daripada Allah SWT ini. Kadang-kadang perlu juga menggunakan herba terutamanya sebagai ubat meringankan sakit ringan, batuk-batuk dan sebagainya. Tidaklah bermakna kita membelakangkan perubatan modern malah kedua-duanya wajib kita gunakan dan dimanfaatkan. 

Namun apabila menggunakan herba tradisional ini harus diketahui sukatannya atau dos yang perlu digunakan agar kita tidak mengalami masalah yang tidak diingini. Berikut adalah pokok herba yang tumbuh galak di KBR:

1. Pokok Herba Thyme PerancisThyme Perancis atau Franch Thyme hidup subur di kebun KBR setakat ini. Ia disemai dari benih tempoh hari dan tanomkinotuan alihkan ke pasu setelah mempunyai 5 batang daun secara selari. Aroma pokok thyme sungguh memikat dan menambat hati. Tidak hairanlah masakan di barat banyak menggunakan daun thyme ini sebagai menambah aroma tambahan kepada masakan.

Melalui pembacaan di internet mengenai pokok thyme mengatakan bahawa ia berasal dari wilayah Mediterranean yang mempunyai kandungan hujan yang sedikit. Walau bagaimanapun, thyme masih boleh hidup subur walaupun dihujani hujan lebat dengan syarat media yang digunakan itu dengan cepat mengalirkan dengan cepat air yang masuk ke dalam media. 
 
2. Pokok herba Ginseng Jawa aka Akar SomGinseng Jawa atau dalam bahasa Englishnya dikenali sebagai waterleaf ini adalah pokok herba yang sangat bermanfaat kepada kesihatan manusia. Daun mudanya boleh dimakan sebagai sayur manakala akarnya dituai untuk dijadikan tonic yang menyihatkan terutamanya bagi kaum lelaki. 

Pokok Ginseng jawa ini induknya dibeli dari Pn. Diana tempoh hari dan kini benihnya sudah tumbuh dengan banyak. Adalah pernah tanomkinotuan tuai pucuknya dan dimasak dengan telur dadar. rasanya seperti sayuran lain malah sedap di lidah tanomkinotuan. Wakakakaka....tanomkinotuan hanya tolak kayu dan besi saja....

Ia adalah pokok herba yang mudah tumbuh di tanah, tidak kiralah apa jenis tanah sekalipun. Yang penting tanah tersebut senantiasa lembab dan cukup kaya dengan organan. Ia membiak melalui benih dan keratan batang.


3. Pokok Herba Belalai GajahIni pula adalah pokok herba belalai gajah yang sudah terkenal dikalangan pengamal perubatan tradisional di Malaysia. Ia bukan sahaja boleh dijadikan tumbuhan dikorasi laman rumah tetapi berkesan untuk mengubati penyakit barah dan sewaktu dengannya. 

Cara menanamnya ialah mengunakan keratan batang yang ditanam pada media hingga keratan batang tersebut mengeluarkan akar barulah dialihkan ke batas atau pasu yang bersesuaian mengikut kehendak pembaca.


4. Pokok Herba Basil Itali


Pokok Basil Itali ialah satu kumpulan dengan pokok selasih dan kemangi yang banyak ditanam di negara-negara Asia Tenggara. Aroma basil itali cukup memikat hati di mana sering digunakan oleh chef-chef Barat sebagai rempah dalam ramuan sos tomato dan masakan yang lain.

Cara menanamnya ialah menggunakan benih dengan ditabur di atas tanah. Ia akan mula bercambah selepas 2 minggu mengikut keadaan kelembapan media dan suhu.

5. Pokok Herba cekurPokok Cekur yang ditanam tahun lepas selepas membeli induknya di Tamu Keningau tempoh hari. Ia semakin membiak sehingga memenuhi ruang bekas yang digunakan. Pokok cekur mempunyai aroma yang unik dan menarik. 

Daun muda pokok cekur bermanfaat sebagai ulam dengan merebusnya sekejap dan dicicah dengan sambal belacan atau sambal cili padi. Bagi kaum Melayu pula daun tersebut dihiris kecil-kecil dan dicampurkan ke dalam nasi ulam untuk menambah aroma pada nasi. 

Bagi rizomnya pula bermanfaat untuk dijadikan ubat untuk batuk-batuk serta digunakan oleh ibu selepas bersalin.

6. Pokok herba Keladi TikusIni pula adalah rupa tumbuhan herba kelai tikus yang terkenal sebagai ubat mengurangkan perebakan barah dalam badan manusia. Tanomkinotuan telah membeli induknya hanya sepokok di Gaya Street Kota Kinabalu tempoh hari. Ia cepat membiak dan tanomkinotuan alihkan anak-anaknya ke dalam polibag untuk memperbanyakkannya.

Sebelum ini tanomkinotuan sudah mengenali pokok ini dan mengetahui serba sedikit khasiatnya menerusi pembacaan melalui buku perubatan tradisional dan juga bacaan tambahan melalui internet.


7. Pokok herba SteviaIni pula adalah pokok stevia yang dibeli tahun lepas. Hingga kini pokok ini tidak berlaku perubahan. Membesar pun tidak mati pun tidak. haha. Tanomkinotuan sudah berusaha untuk membiaknya melalui keratan batang tetapi semuanya gagal. Tanomkinotuan juga pernah menyimpannya di bawah teduhan tetapi kekal macam itu juga.

Maka tanomkinotuan sudah tidak mengendahkannya. Dibiarkan sahaja pokok stevia ini di bawah pokok cili padi. Pada minggu lepas tanomkinotuan baru perasan pokoknya menjalar dengan panjangnya dan berbunga. Jadi agar pokoknya boleh hidup lama tanomkinotuan cantas dahanya bagi mengeluarkan tunas baru. maka selepas 2 minggu barulah nampak elok sikit.

8. Pokok Herba Pecah BelingPokok pecah Beling sangat dikenali dikalangan kaum Melayu sebagai ubat tradisional untuk mengubati penyakit cancer. Tanomkinotuan dapatkan sepokok melalui pembelian online tempoh hari dan ditanam langsung pada tanah,

Hari ini pokok pecah beling sudah boleh hidup subur setelah hujan bulan-bulan lepas.


9. Pokok Herba Okinawan Spinach atau Kolestrol Spinach Inilah pokok okinawan spinach atau kolestrol spinach di KBR. Tanomkinotuan beli secara online tempoh hari sebanyak 2 pokok dan kini tanomkinotuan berjaya membiakkan sebanyak 3 batang yang kini tumbuh dengan baik. Kelmarin tanomkinotuan ada menuai pucuk mudah untuk dimakan sebagai ulam dan keratan batang tersebut tidak dibuang tetapi direndam terlebih dahulu untuk mengalakkan pengeluaran akar. Bila sudah keluar akar tanomkinotuan tanam dalam polibag banyak-banyak.

Pokok Okinawan spinach sangat berkesan menurunkan kadar kolestrol dalam darah manusia. ia sudah diuji dan banyak kajian telah dijalankan di luar negara mengenai khasiat ini malah sudah ada produk yang dikeluarkan yang berasaskan pokok herba tersebut.

Daunnya juga boleh dimakan sebagai ulam, dimasak tumis atau dijadikan jus. Tetapi jika anda menumisnya masak pada tempoh sekejap saja agar ia tidak berlendir. Aromanya unik dan sederhana.


10. Pokok Herba KariPokok Kari tanomkinotuan sudah besar dan panjang, sepanjang tempoh emak tanomkinotuan memasak masakannya ia tidak perlu membeli daun kari cuma turun ke KBR dan petik tangkai daunnya berapa saja jumlah yang dimahukan. 

Kini pokok kari tersebut berbunga dengan aroma yang sangat menarik dan tidak lama lagi tanomkinotuan boleh membiak semula pokok kari sebanyak-banyaknya.


11. Pokok herba Daun PandanPokok pandan ini sudah banyak kali memberi sumbangan kepada dapur tanomkinotuan. Semasa bulan puasa baru-baru ini. Pokok pandan hampir botak kerana hari-hari menuai daun untuk dicampurkan ke dalam bubur kacang hijau atau bubur jagung. 


12. Pokok herba Kunyit HitamKunyit hitam masih hidup subur di KBR, walaupun tanomkinotuan tidak pernah menggunakannya tetapi ditanam juga sebagai pelengkap pokok herba di KBR. 


13. Pokok Herba TampakaPokok tampaka juga masih elok tumbuh di KBR walaupun tempoh hari kemarau panjang melanda kawasan tempat tinggal tanomkinotuan. Takut saja pokoknya kering disebabkan tanah yang ditanam itu berupa tanah liat keras membatu ketika tempoh kemarau. tetapi Alhamdullilah pokok tampaka masih bertahan hingga sekarang.

Lagipula ia jarang-jarang disiram memandangkan ia tersorok di tepi pagar berhampiran dengan lopak air. Jadi tanomkinotuan hanya mengharapkan keajaiban berlaku. Tidak disangka pokok tampaka ini mengeluarkan bunga yang cantik berwarna putih seperti bentuk kipas. Tidak pula tanomkinotuan hidu aromanya. 


14. Pokok herba Ginseng Jawa aka Jewels of OparIni adalah satu lagi variati ginseng jawa atau dalam Englishnya dikenali sebagai jewels of Opar. Tanomkinotuan menanamnya di dalam besen terbuang dan tumbuh dengan baik. Ia sudah mengeluarkan bunga dan tidak lama lagi akan menghasilkan benih yang boleh disemai semula.

Tujuan ditanam di dalam besen ialah untuk mendapatkan akarnya. Mengikut pembacaan untuk mendapatkan akarnya yang besar perlu dituai selepas 3 tahun. Selalulah trim dahan dan daunnya agar ia tidak terlalu rimbun. Pokok yang rimbun akan mengurangkan saiz akarnya.

Begitulah jenis pokok herba yang berjaya tanomkinotuan ambil tadi pagi.  Terdapat pokok herba yang tanomkinotuan gunakan seharian seperti pucuk muda okinawan spinach. Tanomkinotuan masak seperti sayur lain atau dimakan seperti salad sahaja. Pada masa bulan puasa yang lepas tanomkinotuan membuat salata yang dicampurkan dengan daun okinawan spinach ini. Ia cukup secap kerana aroma daripada daun okinawan spinach ini menambah lagi keenakan dan kesedapannya. 

Tanomkinotuan sangat mengemari mengumpul pokok-pokok herba yang wujud di serata dunia. Tanomkinotuan berimpian untuk menghasilkan nusery herba yang boleh menampung pelbagai jenis herba yang berguna kepada kita semua.
Tanomkinotaun sertakan gambar bunga lackspur merah jambu untuk tatapan pembaca. Bunga ini adalah bunga yang meluas tumbuh di negara Amerika dan Eropah. Ia mempunyai pelbagai warna dari warna ungu, merah dan merah jampu serta putih. Ia ditanam sebatas dengan pokok fennel. Jika pokok bunga lackspur ini ditanam banyak dalam satu baris ia sangat cantik dan elegan. Diharap benihnya dapat disemai semula bagi tujuan tersebut.

Selamat bertani dan menuai hasil.

11 ulasan:

 1. basil itali, stevia, Thyme Perancis mana nak cari benihnya ni

  BalasPadam
  Balasan
  1. Try dtg ke nusery berhampiran atau ekpo pertanian yang di adakan. mesti mereka ada jual pokok herba sebegini.

   Padam
 2. boleh dapatkan saya benih Pokok Herba Thyme Perancis,Pokok Herba Basil Itali,Pokok Herba Okinawan Spinach,Pokok herba Stevia. Kalau tuan menjual saya membeli.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Anak pokok Basil itali dan anak pokok okinawan spinach saja yang masih available buat masa sekarang. Boleh email ke borosmomogun@gmail.com tq

   Padam
  2. Benih basil itali habis stok buat masa ini.

   Padam
  3. Wahh banyak betul herba tuan. Saya pun berangan-angan nak buat satu taman herba mini insyallah

   Padam
 3. Blh saya tau lokasi ladang tuan..

  BalasPadam
 4. Blh saya tau lokasi ladang tuan..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Maaf tk ada ladang tnm sayur di laman rumah jer. Kebun getah jer ada. Kat Sabah.

   Padam
 5. Assalamualaikum..Nurseri kami ada menjual pokok2 herba & ulaman...stok anak pokok rerama hijau & stevia pun ada..lokasi seksyen 8---sg ramal dlm,bangi,selangor..harga berpatutan dan perkhidmatan pos juga disediakan..hubungi D'Kaduk Herbs & Floral : 0123106846 -Faizal@ 0122440099 -Azizi

  BalasPadam
 6. *JUALAN MURAH POKOK HERBA/ULAM & BUAH*

  Sempena ulangtahun ke-3 penubuhan DKADUK HERBS & FLORAL sebagai Nurseri/Pembekal/kontraktor Lanskap, kami akan mengadakan JUALAN MURAH pokok2 herba/ulam & buah selama 2hari pada:
  * 4/11/2017-5/11/2017 (Sabtu-Ahad)
  * Jam 9.00pagi - 6.30ptg

  Terdapat hampir 50-80 spesis Pokok HERBA/ULAM seperti sambung nyawa,pecah kaca, belalai gajah, ulam raja, tebengau, Tenggek burung, beluntas, rerama, ginseng jawa, melada pahit, misai kucing dan sebagainya dijual dengan harga RM1.00-RM5.00.

  Antara Pokok BUAH:
  Jambu bertih (RM5.00)
  Durian belanda +-2kaki(RM4.00)
  Bidara Epal 2kaki (RM15)
  Limau kasturi (RM4)
  Mangga chokanan (RM8)
  Durian (RM10-RM25)
  Longan (RM15-RM25)
  Dan sebagainya.

  *PADA SEMUA INDIVIDU, PENIAGA ONLINE, NURSERI & SESIAPA SAHAJA, JOM PAKAT-PAKAT MAI...SAPA CEPAT DIA DAPAT*

  * Lemang Asli Dkaduk akan dibakar & dijual pada harga RM5-RM8
  * 3 Cabutan bertuah untuk pembeli bertuah. Hadiah pokok Musang King, Duri Hitam, Monthong.

  Lokasi kami: Jln Abim, Kpg Sg Ramal Dlm-Seksyen 8 Bangi, Selangor..(search google utk lokasi: D'kaduk Herbs & Floral)

  Sebarang maklumat lanjut hubungi:
  AZIZI 012 2440099
  REZA 017 3090586
  FB: Dkaduk Herbs Floral
  Email : dkadukherbsfloral@gmail.com

  #hijaubumituhan

  BalasPadam