Jumaat

KODOP ATAU CENDAWAN SISIR ONLINE

Tags


Kodop atau cendawan sisir

Rakyat Malaysia sememangnya meminati memakan cendawan yang mudah diperolehi sama ada dibeli atau ditanam sendiri. Pelbagai jenis cendawan dapat dilihat dari segi warna, bentuk dan saiz yang sememangnya amat sedap dijadikan santapan seisi keluarga seperti cendawan tiram, cendawan butang, shitake, cendawan merah dan sebagainya.

Tahukah anda bahawa terdapat satu lagi jenis cendawan liar yang boleh dimakan dan tumbuh subur di pokok atau batang kayu mati. Cendawan yang dimaksudkan ialah cendawan sisir. Cendawan sisir atau nama saintifiknya ialah schizophllyum commune ini juga dipanggil mengikut kaum atau kawasan. Juga dikenali sebagai cendawan kukur oleh sesetengah tempat sememangnya diminati ramai dan juga kulat sisik.

Bagi kaum Kadazandusun, cendawan sisir atau cendawan kukur ini dikenali sebagai kodop. Istilah tersebut berasal dari kata akar 'modop' atau 'tidur'. Ini kerana apabila cendawan ini disinari matahari terik, ia akan menguncup dan kering akibat pemeluapan air pada cendawan tersebut. Oleh sebab itu cendawan ini digelar kodop kerana tidur setelah cahaya matahari berada tegak di kepala. 

Apa pun gelaran kepada cendawan ini yang pasti keenakan dan kesedapannya memang tiada tandingan. Sesiapa yang tinggal di kawasan kampung memang tahu benar akan cendawan ini. Cendawan Sisir atau cendawan kukur atau kodop ini sesuai tumbuh di negara kita yang mempunyai cuaca lembab dan panas sepanjang tahun.

Ciri-ciri cendawan sisir ialah bersaiz kecil. Berdiameter 0.10 hingga 2 cm dan tumbuh pada pokok-pokok atau batang dan tunggul kayu yang telah mati. Biasanya cendawan ini suka tumbuh pada jenis pokok yang mempunyai latex seperti pokok getah dan sebagainya. Cendawan ini akan boleh dituai setelah berusia 2 hari untuk mendapatkan hasil yang baik di mana strukturnya masih lembut dan tidak keras. Berwarna putih ke putih gelap dan berubah menjadi kecoklatan apabila sudah tua. Uniknya cendawan ini akan mengering apabila humid atau sinaran matahari terlalu terik dan panas dan mengembang semula sedia kala pada sebelah malam hingga ke pagi.

Cendawan sisir sangat disukai oleh serangga untuk memakannya. Tidak hairanlah jika dituai lambat cendawan ini akan rosak akibat serangan serangga yang memakannya.

Lazimnya kodop ini akan timbul di kayu mati atau tunggul kayu getah apabila musim hujan. Kelembapan yang tinggi diperlukan untuk pertumbuhan cendawan sisir ini. Semakin lembab pokok dan sekelilingnya serta semakin sejuk persekitarannya, semakin putih dan besar saiz cendawan ini terbentuk. Jika anda tuai sendiri cendawan ini pada pokok. Pilih cendawan sisir yang masih berwarna cerah, putih dan cantik.

Di Sabah cendawan sisir banyak dijual di tamu/open market di setiap daerah. Cendawan sisir atau kodop ini adalah bahan asas dalam resepi sayur campur bawang losun. Enak dimakan bersama jeruk bambangan mahupun kimchi jika ada atau jeruk sayuran yang lain.

Selalunya tanomkinotuan memasak cendawan sisir ini dengan bawang losun, bunga kantan, patau, ikan masin dan umbut tuhau. Juga cendawan ini sedap dicampurkan dalam resepi ayam masak patau dan juga petola ular tumis kunyit.. Ia juga amat enak dicampurkan dalam bubur nasi bersama daging ayam. Memang sedap dan menyelerakan. Bagi kaum Melayu selalunya cendawan ini dimasak gulai, masak lemak cili api, cendawan masak kuning dan sebagainya.

Mengimbau semula kenangan zaman kanak-kanak, tanomkinotuan tinggal di kaki Banjaran Crocker dan majoritinya menanam pokok getah. Apabila ada pokok getah mati maka disitulah cendawan sisir ini tumbuh mekar bagai juara. Maka kami beramai-ramai dengan membawa plastik memburu cendawan sisir dengan riang, bergelak ketawa sambil mengutip cendawan ini. Memang seronok dan menghiburkan. Jika mendapat cendawan sisir dalam jumlah yang banyak kami akan bersihkan kulit dan bendasing yang melekat dengan memotong tangkainya kemudian cuci berkali-kali. Seterusnya dijemur hingga kering dan disimpan dalam bekas kedap udara. Ia boleh bertahan hingga 3 bulan. 

Apabila ingin memasaknya, hanya ambil jumlah yang dikehendaki dan rendam di dalam air untuk beberapa minit. Cendawan ini akan mengembang 5 kali ganda seperti sedia kala dan bolehlah dimasak mengikut resepi yang disukai. Untuk maklumat cendawan ini cepat membusuk jika berkeadaan lembab.

Resepi cendawan sisir 1:

3 sudu besar minyak masak
1 cawan santan
1 biji bawang holland dihiris
200 gram cendawan sisir

Bahan kisar:

Setengah mangkuk bilis saiz kecil
1 batang serai
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
5 biji cili padi
2 inci halia
2 batang cili merah
1 sudu makan serbuk kunyit

Cara penyediaannya:

1. Masukkan minyak, masak hingga minyak panas.

2. Masukkan bahan kisar, goreng hingga naik minyak.

3. Kemudian masukkan cendawan sisir dan bawang holland. Kacau seketika. Masukkan santan dan kacau lagi biar sebati. Tunggu sehingga masak, angkat dan hidangkan.

Resepi cendawan sisir 2:

150 gram cendawan sisir

1 ikat bawang losun atau kucai leper dipotong 2 inci

Segenggam bunga kantan dileraikan

5 batang umbut tuhau dipotong menyerong

Setengah mangkuk biji patau atau petai

Setengah mangkuk bilis kering atau ikan masin

1 biji cili hijau atau kapsikum dipotong menyerong

1 biji bawang holland dihiris nipis

6 biji bawang merah dihiris nipis

4 biji bawang putih dihiris nipis

2 inci halia dihiris nipis

Minyak masak

Garam dan perasa.


Cara penyediaannya?

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. 

2. Masukkan bahan-bahan hirisan tersebut dan goreng hingga garing.

3. Masukkan ikan bilis, umbut tuhau dan cili hijau. Bunga kantan dan biji patau. Kacau dan masak hingga separa masak.

4. Kemudian masukkan bawang losun. Tunggu hingga masak dan hidangkan

Bagi mereka yang ingin mendapatkan cendawan sisir tetapi sukar mendapatkannya lebih-lebih lagi mereka yang tinggal di kawasan bandar atau bandaraya memang sukar untuk mendapatkannya. Namun tidak perlu gusar dan bimbang. Tanomkinotuan menawarkan anda cendawan sisir dengan harga berpatutan dan mampu milik. Cendawan sisir kering boleh diperolehi di blog ini. Harga cendawan sisir mampu milik yang ditawarkan ialah:

1. 50 gram - RM8.00 


2. 100 gram -  RM15.00 (jimat RM1.00)


3. 500 gram - RM38.00 (jimat. RM2.00)


4. 1 kilogram - RM70.00 (jimat RM10.00)


Nombor 1, 2 dan 3 postage adalah RM11.00 sebungkus manakala nombor 4 pula postagenya ialah RM16.00 sebungkus.


Berminat mendapatkan cendawan sisir kering yang segar dan baharu bolehlah bank in sejumlah wang (harga cendawan dan postage mengikut rule di atas) ke no. Akaun MAYBANK 160090411250 dan emailkan bukti pembayaran ke borosmomogun@gmail.com atau whatsapp ke nombor 019-5320756 (Jus). Pengeposan barang akan di buat dengan kadar segera setelah menerima bukti pembayaran.

Apa tunggu lagi, nikmati cendawan sisir dengan resepi kegemaran anda sekeluarga. TEMPAH SEKARANG!!!!

Selamat bertani dan menuai hasil

Seorang cikgu lelaki yang berkebun di keliling rumah. Kini tinggal di Keningau, Sabah.

8 komen

Selalu kutip di kebun getah masa kecil.
Goreng berlada dengan ikan bilis kalau orang negeri.

Kebun getah pot cendawan ni tumbuh paling banyak. Musim hujan adalah musim rezeki. Kenangan kn pn Diana.

boleh makan ke.ada tumbuh kat pokok nangka kat tepi rumah.pokok dah mati.slalu hujan,tiba2 tumbah cendawan.nak makan takut racun

Cendawan sisir boleh mkn. Tp kena check betul2 takut cendawan lain. Bahaya

Cendawan sisir boleh mkn. Tp kena check betul2 takut cendawan lain. Bahaya

Mau tnya otai ni.. mana lebih mahal cendawan sisir atau shitake? Brapa sekilo di pasaran utk kedua2 cndawan ni?

Cendawan sisir rm15 satu kilo, shitaki rm25-rm35 satu kilo utk gred A.

Dimana sy boleh dapatkn yg RM15 utk 1kg tu?


EmoticonEmoticon