Rabu

SUASANA SUNDAY MARKET GAYA STREET DI KOTA KINABALU

Tags


Tanomkinotuan berada di Kota Kinabalu selama 4 hari 3 malam. Tanomkinotuan menghantar tempahan benih dan pokok langsung di pintu rumah. 2 tempahan dari Putatan, 4 dari papar dan 5 dari Likas. Terima kasih semua kerana menempah benih dari blog tanomkinotuan. Penghantaran by hand sebenarnya jarang tanomkinotuan lakukan. Ini kerana biasanya menggunakan pos laju sahaja. Tambah-tambah tanomkinotuan ke KK untuk bersantai dihujung-hujung tahun ini. Bolehlah hantar terus kepada pelanggan. 

Tanomkinotuan juga berjumpa dengan kawan-kawan sekuliah di UMS dulu. Banyak cerita keluar dan ketawa kegembiraan. Terima kasih sahabat, semoga persahabatan ini terjalin kukuh sampai bila-bila.

Ahad pagi, tanomkinotuan bersiap-siap untuk ke Sunday Market Gaya Street. Banyak sekali barang, sayuran, pokok buah, buah-buahan dan sebagainya dijual dengan pengunjung juga terlalu ramai, sesak jadinya. Oleh kerana penat masih terasa, idea terbantut pula hanya gambar menceritakan segalanya.






Bahagian jualan sayuran dan herba tersorok sikit dari laluan lazim. Bahagian ini selalunya petani tanam sendiri sayuran mereka. Bermacam-macam jenis sayuran yang boleh dibeli. Warga Kota Kinabalu berhampiran akan mencari barang keperluan mereka di sini, sayur-sayuran, buah-buahan, pokok dan juga pelbagai keperluan dapur. Tidak lupa juga pelancong dalam dan luar negara mengambil bahagian untuk meninjau dan mencari pengalaman suasana sunday market.

Keluar dari bahagian sayuran dan herba, kita akan bertemu dengan seksyen menjual kraftangan dan mutiara. Harga sangat berpatutan dan mampu milik. Pelbagai bentuk mutiara dan aksesori wanita ada dijual disini. Majoriti pelancong dari semenanjung berkunjung ke Gaya Streets ialah ingin memborong aksesori ini. Sehingga berbox-box pun ada, rasanya mereka jual kembali setibanya di tempat masing-masing.

Selain mutiara, terdapat juga pakaian lelaki dan wanita yang boleh dipilih mengikut selera masing-masing. Kraftangan versi Sabah boleh didapati dengan banyak. Anda boleh memilih untuk dijadikan canderamata atau hiasan rumah.








Saya sebenarnya datang ke sini semata-mata mencari pokok rerama hijau. Sudah tawaf 3 kali tidak berjumpa pokok yang dihajati. Tanomkinotuan sudah berputus asa, maka untuk redakan kekecewaan tanomkinotuan mencari pokok atau benda yang boleh di bawa pulang. Sekurang-kurangnya pokok yang memberi hasil buah atau daun pucuk yang dimakan. 

Tanomkinotuan bertawaflah kawasan tamu mencari pokok yang disukai. Terlihat tanomkinotuan pokok bidara, tanomkinotuan beli sepokok. Pokok bidara ini sudah mengeluarkan kudup bunga. Hanya tunggu hasilkan buah dan membesar. Haha

Sekali lagi berjalan lenggang kangkong terjumpa pokok herba rosemarry. Tanonkinotuan deal dengan penjual dan beli. Pokok rosemarry masih kecil lagi tetapi akan tanomkinotuan jaga hingga besar untuk pembiakan di kemudian hari. Sekali lagi berjalan meninjau sekeliling, tanomkinotuan terjumpa anak pokok kacang tanduk air. Gembira tidak terkata, apa tidaknya sudah lama tanomkinotuan mencari pokok ini. Bolehlah hiaskan kolam seciput di belakang rumah tanomkinotuan. Sebelum ini kolam tersebut sangat tidak mesra penguna, berhantu pun iya. 

Seterusnya berjumpa dengan pokok halau nyamuk. Tanomkinotuan angkat sepasu. Baunya seakan-akan bau racun serangga. Harap bergetarlah lutut kaki tangan sang nyamuk-nyamuk tu nanti agar tanomkinotuan pun tidur dengan nyenyak... Hehe


Pokok buah bidara 


Rosemarry


Pokok kacang tanduk air

Pokok halau nyamuk

Cukuplah 3 benda ni ada dalam tangan ada masa tanomkinotuan tambah lagi koleksi tanaman yang boleh dibeli di sana, tambah dengan baja tinja ayam panggang, baunya masyallah sedap. I tell you, tak berbau langsung seperti yang anda fikirkan. Mereka campurkan sejenis serpihan kayu untuk menyahbau baja tinja ini. Aromanya seakan-akan bau sinalau (daging panggang...bangat po hahahahaha). Kalau tidak cukup keimanan dalam diri, tanomkunotuan sudah borong benda-benda yang disukai. Tapi kenalah berhemat berbelanja tambah-tambah ekonomi kita sekarang ini sangat-sangat tidak sihat. RM1.00 bersamaan dengan $0.22 something.  Jadi berhemah berbelanja adalah terbaik.

Kepada mereka yang ingin merasai suasana mesra Sunday Market Gaya Street ini bolehlah berkunjung ke Kota Kinabalu setiap hari Ahad. Dan rasailah suasana yang menghiburkan. Apa tunggu lagi jom ke Gaya Street pada hari Ahad....

Selamat bertani dan menuai hasil

Seorang cikgu lelaki yang berkebun di keliling rumah. Kini tinggal di Keningau, Sabah.

9 komen

sinalau apa sinalau bakas ke. tuan nak benih rerama ke. saya tolong bawa ke sabah kalau nak..saya ke kk bulan 3 ni

Sinalau tu bermaksud dipanggang di atas bara api dlm bhs melayunya. Diambil dari kata akar 'salau' - kering atau panggang.

1. Sinalau bakas - daging panggang babi hutan

2. Sinalau tambang - daging panggang rusa

3. Sinalau karabou - daging panggang kerbau

4. Sinalau sapi - daging panggang lembu

5. Sinalau tomuning - daging panggang musang.. Dan sebagainya

Bulan 3 berapa haribulan tuan? Harga berapa? Whatsapp ke 019-5320756 klo time cuti sekolah boleh ke kk jumpa tuan.

Sinalau tu bermaksud dipanggang di atas bara api dlm bhs melayunya. Diambil dari kata akar 'salau' - kering atau panggang.

1. Sinalau bakas - daging panggang babi hutan

2. Sinalau tambang - daging panggang rusa

3. Sinalau karabou - daging panggang kerbau

4. Sinalau sapi - daging panggang lembu

5. Sinalau tomuning - daging panggang musang.. Dan sebagainya

Bulan 3 berapa haribulan tuan? Harga berapa? Whatsapp ke 019-5320756 klo time cuti sekolah boleh ke kk jumpa tuan.

hi....bley tanya pasal pokok buah bidara....memang sentiasa ada orang berjual di tamu ka tu....x tau di mana berjual....

Saya mau cari anak pokok Bidara.. Kalau ada tolong pm 0109336548

Saya mau cari anak pokok Bidara.. Kalau ada tolong pm 0109336548

Maaf x ada pkk dijual buat masa ini.

Cuba Di sungai buloh, dekat hospital sungai buloh, Ada banyan jenis pokok buah

Sinalau tambang pun sedap o buskuu...nasi parai wagu..kena timun kg campur sinalau tambang hiris kecil2 tumis mcm tu saja...adodododo....kebihis e gaman


EmoticonEmoticon