Sabtu

Lobak Putih Korea Gergasi Hidup Membesar di Bumi Sabah.




Bila tanomkinotuan mempunyai kelapangan tanomkinotuan akan menonton rancangan-rancangan memasak di channel TLC. Pada masa itu memaparkan rancangan masakan korea yang enak dan sedap khusunya jenis jeruk seperti kimchi yang pelbagai. Cukup teruja dengan lobaknya yang bersai besar gempal dan memnpunyai hijau kat pangkal batang daun dan putih di bahagian bawah. Tanomkinotuan terfikir mana hendak dapatkan benihnya.

Setahu tanomkinotuan tidak ada benih jenis lobak putih sebegini dijual di sini apatah lagi lobaknya. Ada pun lobak jenis memanjang yakni lobak putih cina. 

Tanomkinotuan berangan-angan hendak menanam lobak putih korea di mana bolehlah membuat kimchi mengikut resepi asal di negara tersebut. Tanomkinotuan sudah lama mengidam menanam lobak jenis ini. Keesokan harinya tanomkinotuan menhantar email sahabat di korea untuk meminta tolong belikan benih lobak putih tersebut. Semua berjalan lancar dan alhamdullilah allah permudahkan segalanya. 3 minggu dari itu benih lobak putih korea sudah ada di tangan. Senyuman sudah sampai ke telinga, sudah tidak sampai untuk menyemainya.



usia sebulan


Namun begitu sebelum benih tiba tanomkinotuan sudah sediakan batas untuk menanam benih lobak putih itu nanti. Batas saiz kecil sahaja kira-kira 7 kaki X 2 kaki sahaja. Apa yang tanomkinotuan lakukan ialah tanah digembur dan ditambah ziolite 2 genggam, kompos tinja ayam terproses 5 kilo ditabur dan digaul merata. Kemudian siram dengan mol pisang. Sesudah itu tanomkinotuan sungkupkan dengan rumput kering biarkan tanah dan bahan dicampurkan itu sebati. Maka tanah/batas tersebut direhatkan selama 3 minggu hingga benih sampai.

Sampai dirumah petangnya tanomkinotuan alihkan rumput kering dan didapati tanah batas tersebut sangat hitam kehijauan (lumut) menandakan tanah sangat berkondisi baik untuk ditanam apa-apa jenis sayuran. Gembur sekali untuk proses menyebatikan semua bahan dan buat lubang sedalam 1 inci dengan jarak 1 kaki lebih. Tanomkinotuan tanam benihdua biji satu lubang. Just in case jika sebiji tak bercambah bolehlah satu biji lagi tampung agar lubang yang dibuat ada benih bercambah.


Tuaian Lobak putih korea


Lobak putih korea atau deopyeong ini pertumbuhannya mengambil masa 4 ke 5 hari percambahan. Pada usia satu minggu pertumbuhannya sangat perlahan tetapi setelah usia dua minggu pokok mula membesar dengan cepat. Seiring dengan usia pokok lobaknya mula kelihatan dan membesar. Tanomkinotuan membajanya hanya menggunakan baja subur jenis fellet yang banyak dijual di kedai pertanian atau kedai hardware. Tabur dua minggu sekali. Disiram pagi petang jika musim kemarau dan tidak perlu ketika hujan.

Sangat mengujakan dengan daun berbuluh sedikit tidak seperti lobak biasa di mana daun halus mulus. Lobaknya mula meninggi dengan hijau di atasnya. hal ini berlaku kerana terkena sinaram matahari menyebabkan ianya berubah menjadi warna hijau.

Selepas hampir 3 bulan tanomkinotuan sudah tak sabar untuk menuai. Makanya pagi-pagi lagi tanomkinotuan sudah bersedia di kebun mini dengan besen kecil untuk tempatnya. Tanomkinotuan pilih yang bersaiz besar ketika itu dan cabut pokok dari tanah. Sangat-sangat mengujakan. Bentuk lobak yang besar dan gemuk tetapi sedikit kontot haha. Di tempat asalnya lobak deopyeong ini ditanam pada musim sejuk kerana ianya tahan dengan suhu sejuk malah lobaknya 3 kali ganda besar berbanding di gambar milik tanomkinotuan.

Walaupun tidak memperolehi lobak bersaiz besar tetapi tanomkinotuan sudah cukup bersyukur diberikan rezeki sedemikian rupa. Tanomkinotuan masak sup ayam dicampurkan dengan lobak putih korea dan sebahagian lagi dibuat kimchi lobak putih. Lobak putih korea tidaklah lidas seperti lobak biasa yang dijual di pasaran. ia agak keras dan mampat bentuknya. Tanaman kedua tanomkinotuan tanam menggunakan pasu pula, lihat apa hasilnya.

Berminat menanam lobak putih korea gergasi (deopyeong) tanomkinotuan ada benihnya rm2.00 sepeket (25 biji) atau dapatkan benih-benih sayuran di SINI.

Selamat bertani dan menuai hasil.



Moringa Pokok Yang Berkhasiat Untuk Kesihatan





Masa tanomkinotuan masih kecil teringat tanomkinotuan banyaknya rumah-rumah orang Kadazan/Dusun ditempat tanomkinotuan menanam pokok ini. Tetapi seingat tanomkinotuan tidak ada yang makan sebagai sayur. Mereka hanya menanamnya untuk dituai dan dijual ke pasar mingguan di pekan Keningau. Pernah tanya orang-orang tua dahulu kenapa tidak memakan sebagai sayur. orang tua tersebut mengatakan tidak biasa dan tidak tahu cara makan walaupun selalu berinteraksi dengan pembeli tegar pokok moringa ini di tamu. Istilah pertama yang menyapa ke telinga tanomkinotuan ialah pokok kelor. Kaum Bugis dan Bajau di Sabah sangat menyukai memakan daun pokok ini. Hingga sekarang setiap kediaman mereka atau kawasan penempatan mereka wajib ada sepokok dua pokok moringa. Tetapi hari ini, sudah ramai menanam pokok ini tidak kira bangsa.

Bila sudah menginjak dewasa barulah tahu pokok ini sangat berkhasiat kepada tubuh badan. Daunnya dituai dan daun bersaiz kecil ini ditanggalkan dari batang daunnya lalu di masak dengan pelbagai resepi kegemaran.

Pokok moringa atau kelor ini dikenali sebagai Moringa Oleifera dalam bahasa botaninya dan tergolong dalam keluarga moringaceae. Juga digelar sebagai moringa, murunggui, morunggai, kelor, drumstick tree. Moringa adalah pokok asli dari wilayah kaki himalaya dan India dan sesuai tumbuh pada iklim tropika dan sub-tropika. Daunnya dimakan sebagai sayur dan bijinya boleh dijadikan minyak dan digunakan sebagai ubat di sesetengah tempat khususnya di India dan sekitarnya.

Tanomkinotuan memperolehi benih moringa ini pada seorang nenek yang ada menanam pokok tersebut. Nasib tanomkinotuan sangat baik kerana masa itu pokok moringa berbuah lebat dan sudah ada yang matang. banyak buahnya jatuh ke tanah. jadi tanomkinotuan hanya nmengambil satu batang buah yang dah jatuh dengan keizinan nenek tersebut.

tanomkinotuan menanamnya di kebun jalan kimanis batu 6. Tanah ni tanah yang ditanam pokok getah. Ada sebahagian tanah yang terbiar dan inilah tempat tanomkinotuan tanam benih moringa ini. tanomkinotuan tidak menggunakan method penanaman yang diwar-warkan oleh pakar pertanian. Apa yang tanomkinotuan buat ialah korek lubang 3 inci dan tanam benih kemudian timbus. Tidak siram pun. Dua minggu lepas tanomkinotuan ke kebun semula dah bercambah dengan baik. Dan kini pokok tu dah besar panjang menjulang tinggi. Abang tanomkinotuan telah membuat pemangkasan dan tidak lama kemudian ia bertunas dengan tunas yang sangat cantik seperti mana dalam gambar di atas.

Jika anda ingin menanam benih moringa ini janganlah ikut cara tanomkinotuan. Sila ikuti panduan ringkas di bawah untuk menanam benih moringa. Pokok moringa menyukai apa-apa jenis media/tanah. dari jenis tanah loam, gambut atau clay tetapi yang penting tanah tersebut harus diperkayakan dengan zat makanan jika anda menanamnya dalam pasu.

Sediakan media campuran yang boleh dibeli di kedai nusery berhampiran. Masukkan ke dalam pasu (sila pilih pasu bersaiz besar) hingga penuh dan hentak-hentakkan secara perlahan bagi memadatkan tanah tersebut tambah tanah lagi jika perlu. buat lubang ditengah sedalam 3 inci dan masukkan benih. Timbus lubang kemudian siram dengan air banyak. Percambahan mengambil masa 14 hari ke atas untuk bercambah atau mengikut kondisi benih anda. Baja tanah dua minggu sekali dengan menggunakan baja subur organik atau sebulan sekali jika menggunakan baja kimia. Selain benih moringa juga boleh ditanam menggunakan keratan batang.

Kandungan nutrient pada pokok moringa sangat tinggi terutama pada daunnya. 5 cup daun pokok moringga mengandungi Vitamin B, vitamin C, Provitamin A (beta-korotin), vitamin K, mangan dan protein. Buah moringa muda pula mengandungi vitamin C, fiber, potasium, magnesium dan mangan. Bijinya pula tinggi kandungan vitamin C dan sedikit vitamin B. Oleh yang demikian, memakan bahagian dari pokok moringa ini memberikan zat makanan yang berguna kepada tubuh badan.


Selalunya bahagian yang dituai untuk makanan dan perubatan ialah daun, buah dan bijinya. Daun dimasak sebagai sayur, boleh ditambah dalam telur dadar (omelet) atau dimasak tumis. daun juga sedap dijadikan jus. Buah muda juga dituai untuk dimasak sebagai sayur. Amat sedap dicampurkan ke dalam menu kari ayam atau ikan. Ia lembut dan berlemak sedikit. Bijinya pula digunakan sebagai serbuk dan diminum untuk kesihatan, selain itu bijinya juga diproses sebagai minyak moringa.

Sekiranya anda mempunyai pokok moringa ini, tuai daunnya dan keringkan daun tersebut hingga kering. Simpan ditempat bekas bertutup. Jika hendak guna ambil daun kering secukupnya dan rendam dalam air hingga lembut bolehlah dimasak mengikut kesukaan atau dikisar sebagai jus minum pagi sebelum serapan. Tanomkinotuan amalkan meminum jus daun moringa waktu pagi sebelum serapan.

Kepada pembaca sekalian. Keperluan pokok moringa di abad ini sangatlah berguna. Tanam sepokok pokok moringa boleh menceriakan anda sekeluarga. Ia bukan sahaja boleh menjadi ubat alternatif tetapi juga boleh petik daun dicampurkan ke dalam telur dadar untuk serapan ahli keluarga. Tidakkah anda teruja akan pokok moringa ini?

Selamat bertani dan menuai hasil.

Variati Cili Yang Pernah Ditanam di KBR


Salam aidilfitri kepada semua umat Islam di mana sahaja berada. Semoga raya tahun ini membawa seribu makna kepada kita bersama keluarga dan sahabat handai. Berkunjunglah ke rumah saudara mara dan rakan taulan bagi mengeratkan lagi silaturahim sesama kita. Makanlah juadah yang dihidangkan dan beringatlah jangan makan berlebihan.

Tanomkinotuan beraya secara sederhana sahaja. Tidaklah terlalu ghairah. Kebun mini di laman rumah dah di penghujung tanaman. Lepas ni nak mula dari bawah. Dua tahun sebelum ini tanomkinotuan menggunakan batas sebagai medium tanaman tetapi pertengahan tahun ini mencuba pula menanam sayuran dalam pasu pula. Nak susun kat depan rumahlah lepas ini. Tanomkinotuan ingin berkongsi sedikit mengenai tanaman cili yang pernah tanomkinotuan tanam di laman rumah. Tentunya tanomkinotuan teruja menanam cili-cili yang sememangnya cantik dipandang dan berguna untuk keperluan dapur. Kata orang cili adalah sebahagian menu dalam sesetengah resepi. Memang tidak boleh nafikan. berikut gambar dan huraian ringkas mengenai pokok cili yang sempat diambil gambarnya.



1. Cili putih borneo adalah variati cili yang banyak ditanam di Sabah, sarawak dan Kalimantan Indonesia. Cili ini sangat tahan kekeringan dan serangan penyakit jika dijaga tanahnya. Sesuai ditanam dikawasan tanah tinggi hingga kawasan tanah rendah dan menyukai ditanam di pasu dan batas.

Tahun lepas tanomkinotuan menanamnya pada batas. Siram menggunakan kompos teh bagi mengelak serangan daun kerinting. hasilnya memang terbaik pokok tumbuh subur, daun lebar dan hijau dan hasilkan buah yang banyak. 

Puaslah tanomkinotuan makan buahnya. Cili putih gugur sahaja bunganya buahnya dah putih dari saiz kecil hingga bersaiz besar/matang dan bertukar menjadi orange ke warna merah setelah masak. Bila sudah berubah warna ke merah ini tandanya buah tersebut sudah boleh dituai untuk benih tanaman seterusnya. Antara resepi popular menggunakan cili putih ini ialah dijeruk dicampurkan dengan bosou/jeruk ikan sungai, campuran bawang lokio, ikan masin, lada putih, kantan, tuhau. bila ada kenduri kendara resepi ini memang resepi wajib yang dihidangkan. Sekilo cili putih boleh mencecah rm15 sekilo dan boleh sampai rm35 sekilo jika permintaan terlalu tinggi.

menanam cili ini tidaklah cerewet, tanam seperti menanam cili yang lain. serangan penyakit ialah daun kerinting, serangan oleh serangga pengorek buah dan serangan pada akar.




2. Cili hijau atau juga di sabah dipanggil cili kaling/cili giling ini sangat mudah tumbuh dan mudah dijaga. Menyukai tanah yang subur dan kaya nutrient. Boleh ditanam di dalam pasu dan juga di batas. daun hijau tua dan mempunyai buah ini sering ditanam oleh petani secara ladang kerana permintaan yang tinggi di pasaran.

cara tanam juga tidak susah kerana ia sesuai dengan cuaca di negara kita.




3. Lada benggala atau kapisum hijau ini sebenarnya hanya sesuai ditanam di kawasan tanah tinggi kerana ianya menyukai cuaca sejuk. Lagi sejuk sekeliling buah terhasil adalah bersaiz besar. tanomkiotuan mencuba menanam di laman rumah dua tahun yang lepas. Pokok berjaya tumbuh dan berbuah tetapi buahnya agak bersaiz kecil. tanomkinotuan sudah bersyukur kerana tidak perlu membeli lada kapsikum ini.

Agak cerewet sedikit menanam cili ini. Harus menggunakan media yang cukup zat makanan. Serangga menyukai pokok lada jenis ini makanya haruslah dijaga dan diberi perhatian sewajarnya.




4. Nama cili ini ialah Variegated Local Explosive Ember atau singkatannya cili EE. Panjang sangat nama jadi tanomkinotuan singkatkan sahaja. Buah berwarna ungu gelap lebih gelap berbanding dengan cili ungu bolivia. Daunnya bercorak batik dengan hijau putih keungguan. batangnya berwarna ungu gelap. Pokok yang senang nak jaga dan tidak cerewet.





5. Akhir sekali ialah aji charapita merah. Buah jenis bulat dan bertukar menjadi warna merah apabila sudah masak. Buahnya mudah tanggal dari tangkai. tahap kepedasan lebih kurang dengan cili padi hutan. Pokok ni juga jarang terkena penyakit jika dijaga dengan betul dan boleh bertahan sehingga 2 tahun. Makluman kepada pembaca sekalian. pokok cili pada gambar di atas ialah benih dari induk pertama. Induknya masih gigih hasilkan buah yang banyak, belum mati lagi dan uniknya tanam dalam pasu sahaja.

Begitulah cerita sang cili-cili yang pernah ditanam di KBR. Uniknya cili-cili ini sangat sesuai ditanam di laman rumah. Kena cara menanam ia boleh bertahan lamanya. Jom tanam cili pula lepas raya ni.

Benih cili di atas masih available jika pembaca nak beli atau klik SINI untuk pelbagai benih menarik untuk anda.

Selamat bertani dan menuai hasil...

Selasa

Rewiew: Variati Lobak Merah ditanam di KBR Yang Lepas



Beberapa tahun lepas semenjak tanomkinotuan berjinak-jinak dalam dunia perkebunan di laman rumah. Sudah banyak benih-benih termasuk benih luar negara yang ditanam di kebun mini belakang rumah. Kadang-kadang tumbuh dengan baik tanpa gangguan dan kadang-kadang juga habis lunyai dikerjakan oleh serangga perosak. Begitulah lumrah pusingan roda seorang penanam. Kadang-kadang memperolehi hasil yang lumayan dan sebaliknya pula. Macam roda hari ni kita di atas esoknya sudah berada di bawah. Apa pun sebagai penanam dan mencintai bidang ini secara sambilan tetapi semangat harus kuat dan mencuba sesuatu yang baru. Ia satu kepuasan yang sangat-sangat berbaloi.

Tanomkinotuan membuat review mengenai beberapa jenis atau variati lobak merah yang pernah ditanam sepanjang tanomkinotuan dalam bidang ini. Antara yang pernah ditanam ialah Lobak merah variati Danvers, Parisian mini carrot, Snow white carrot dan atomic red carrot. Satu lagi variati ialah lady's finger carrot tetapi tidak ada gambarnya.




Royal Chantenay's Carrot

Royal Chantenay carrot mempunyai bentuk lobak yang bersaiz besar bahagian pangkal dan menirus ke bawah. Agak pendek berbanding dengan jenis lobak yang lain. Tetapi jika ditanam ditempat asalnya lobaknya bersaiz besar pendek. Sangat berjus dan sesuai dimasak tumis atau sup.

menyukai media jenis poros untuk pembesaran lobak secara konsisten. Kira pokok ini tahan hujan lebat. Pokok masih boleh bertahan walaupun musim hujan lebat. Tanomkinotuan tanam dalam bekas sahaja.





Parisian mini carrot atau lobak merah bulat ini mempunyai jenis lobak bulat. Sesuai ditanam pada jenis tanah yang poros dan gembur. Tidak perlu menggunakan pasu yang tinggi memadai menggunakan pasu atau bekas yang saiznya sederhana kecil kerana lobak tidak memanjang ke bawah. Ia sangat sesuai ditanam dalam pasu sahaja.





Siapa kata lobak merah tidak ada jenis putih, inilah dia lobak merah putih atau dikenali sebagai Snow white Carrot. Lobak merah ini jenis imperor yakni mempunyai lobak bersaiz panjang. Oleh itu jika menanam lobak jenis ini maka wajib menggunakan pasu bersaiz 2 kaki setengah panjang atau batas yang digembur sedalam 2 kaki setengah. Ia sangat tahan dengan cuaca panas tetapi alah dengan hujan lebat atau siraman air yang terlalu banyak.




Akhir sekali ialah lobak merah atomic red, lobak jenis ini mempunyai warna ungu dan sesuai ditanam pada jenis tanah poros dan tidak mengikat air terlalu lama. Sesuai dicampur ke dalam masakan berasaskan sup kerana agak kenyal sedikit dan struktur rasa yang kuat. Namun lobaknya saiz kecil sahaja tidak sesuai dengan cuaca yang panas mungkin?

3 tahun berkecimpung dalam bidang ini tanomkinotuan sudah mencuba menyemai dan menanam benih termasuklah lobak merah. Lobak merah ini cirinya sedikit cerewet maklumlah benih diimport dari luar dan kadang-kadang bila disemai benih mengalami culture shock atau stress akibat perubahan cuaca yang mendadak. Lobak merah sesuai bercambah pada kadar purata 60 hingga 65 F atau lebih kurang 15 hingga 18 darjah celsius. Suhu tanah pula ialah 55 hingga 75 F atau 12 hingga 23 darjah celsius. Ini kerana lobak merah termasuk dalam kumpulan tanaman musim sejuk atau cool season plant. Jika suhu mencapai 95 F atau 35 darjah celsius benih lobak merah tidak akan bercambah.

Jadi bagaimanakah kita mengekalkan suhu pada kadar maksimum bagi percambahan lobak merah? Pertama kita boleh letak teduhan jaring hitam untuk mengekalkan suhu atau menutup batas/pasu dengan plastik hitam dalam tempoh seminggu untuk tujuan yang sama. Teknik ini berjaya mendapatkan hasil lobak merah yang boleh dijadikan santapan seisi keluarga walaupun tidak secantik yang dijual di pasaran.

Inilah hasil lobak merah yang ditanam dahulu. Satu lagi variati ialah lady finger carrot (saiz kecil) tetapi dah tidak menjumpai gambarnya dalam file. Struktur asa masing-masing berbeza dan ada keunikan tersendiri. Apa kata tahun ini kalian mencuba menanam lobak merah di laman rumah anda. Mungkin hasilnya lagi bagus, siapa tahu kan?

Selamat bertani dan menuai hasil...

Khasiat Pokok Herba Pegaga Kampung


Pegaga / Centella Asiatica



Pokok herba pegaga sinonim dengan ulam-ulaman yang enak dimakan dengan nasi bersama sambal belacan. Pokok herba ini terkenal dikalangan kaum Melayu bukan sahaja dijadikan ulam tetapi juga sebagai ubat tradisional bagi mengurangkan masalah kesihatan tubuh badan. Kaum Cina serta kaum India menggunakan daun pegaga ini sebagai teh dan diminum untuk beberapa masalah kesihatan ringan.

Pegaga adalah tumbuhan jenis herba sukulen, berdaun hijau berbentuk bulat/bujur dengan hidup menjalar di atas tanah. setiap ruas batangnya mengeluarkan tunas baru bagi membentuk pokok baru yang menjalar di atas tanah. Bunganya adalah ungu pucat ke merah jambu-merah, dan umbel punya dua hingga ke lima buah. Ia sedikit aromatik, dengan rasa pahit sederhana. Tanaman matang dalam tiga bulan dan seluruh pokok termasuk akar dituai secara manual. Tumbuh di kawasan lembab dan separa teduh yang sedikit berair.

Pegaga ini menghasilkan bunga dan buah yang boleh dikumpul benihnya untuk ditanam. boleh juga menanam anak pokok yang dicabut pada perdu induknya dan tanam pada pasu atau batas. Sangat menyukai cuaca panas dan separa teduh. 

Pokok pegaga atau pennywort ini dengan daun hijau bentuk ginjal juga dirujuk sebagai Indian pennywort kerana rupanya yang seakan satu keping duit syiling. Ia adalah tumbuhan asli negara-negara seperti MalaysiaSri LankaIndiautara AustraliaIndonesiaIranMelanesiaNew Guinea dan beberapa bahagian Asia lagi. Nama saintifiknya adalah Centella asiatica/Hydrocotyle asiatica. 

Pokok pegaga yang tumbuh dilaman rumah adalah jenis daun bergerigi ditepinya. Bentuk daun dan nipis. Ini adalah pegaga jenis umum atau biasa dijumpai di negara kita dan kadang-kadang disebut sebagai pegaga kampung. Sambil-sambil tanomkinotuan membersihkan kebun mini di belakang rumah terlihat anak pokok pegaga hidup subur dicelah-celah tanaman sayuran maka tanomkinotuan biarkan anak pokok pegaga tersebut tanpa dicabut. Lama-kelamaan pokok pegaga tersebut membesar dan merayap dengan banyaknya. Tanomkinotuan sudah 3 kali tuai daun muda untuk dijadikan ulam dicicah dengan sambal belacan dan juga dibuat jus minum sebelum tidur.

Tumbuhan pegaga kaya dengan mineral seperti kalsium, zat besi, magnesium, mangan, posporus, selenium dan zink. Ia kaya dengan vitamin C dan vitamin B serta kandungan phytochemical antioxidant seperti saponin dan beta-carotina.


Kebaikan pokok pegaga kepada kesihatan manusia tidak boleh dinafikan. Kaum India menggunakan pokok herba ini dalam perubatan Ayurveda. Juga dijadikan teh dan diminum sebagai air tonik untuk kesihatan,  mempertahankan keremajaan dan mencegah masalah arthritis. Antara kebaikan pokok pegaga ialah:

1. Meningkatkan daya ingatan


Pokok pegaga dipercayai dapat memberikan peningkatan daya ingatan yang baik dengan dan dipercayai makanan kepada otak kita. Kajian mengatakan bahawa memakan 2 hingga 4 helai daun setiap hari dapan membentuk daya ingatan yang tajam, kepekaan dan awet muda kepada yang mengamalkannya. 


Kajian juga melalui pemerhatian terhadap kesan herba ini boleh digunakan untuk mengurangkan penderitaan penyakit Alzheimer.


2. Nervous sistem

Pusat nervous sistem menjadi lebih baik apabila menggunakan pokok herba pegaga setiap hari. Ia memberikan perasaan yang santai kepada fikiran kemudiannya membantu mengurangkan masalah penyakit nervous, masalah nyanyuk, stroke dan epilepsi.

3. Sistem imunisasi

Kandungan dalam pegaga mampu melindungi sistem imun dalam badan daripada toksik. Selain itu meringankan masalah darah tinggi, jangkitan air kencing. Ini kerana pegaga bersifat antibiotik mampu memberikan impak kesihatan yang sempurna terhadap keseluruhan tubuh badan.


4. Memperbaiki kondisi kulit

Mengamalkan memakan pokok pegaga sama ada dimakan sebagai salad atau dibuat jus mampu membersihkan darah dan mengurangkan masalah eczema, ulser kronik, sores dan scleroderma yakni mengenai masalah kulit. Ia mampu menegangkan kulit jika disapu secara konsisten dan diamalkan hari-hari. Ia juga meempercepatkan menyembuhkan luka pada kulit. Ia juga meransang peredaran darah pada kulit seterusnya mencadikan kulit senantiasa gebu, cantik dan menawan.


Petua kecantikan menggunakan tumbuhan herba pegaga:

1. Hilangkan jeragat muka

Ambil sepuluh helai daun pegaga yang dicuci bersih. Tumbuk/blend daun pegaga tersebut dengan dicampurkan 1 sudu minyak zaitun dan setengah sudu bedak sejuk. Sapu pada muka sebelum tidur dan basuh pada keesokan harinya. Amalkan petua ini setiap malam hingga jeragat muka beransur hilang.


2. Menaikkan seri wajah

Ambil 10 helai daun pegaga yang dicuci bersih. Kemudian rebus daun pegaga dengan 2 cawan air. Rebus sehingga 30 minit. Tapis airnya masukkan ke dalam gelas dan sejukkan. Minum rebusan pegaga pada tiap malam. Seeloknya selepas makan malam. Boleh diamalkan meminum rebusan pegaga 3 kali seminggu.

Diturunkan resepi membuat salad pegaga seperti di bawah:

Bahan-bahan:

1. Seikat pegaga dipotong kecil
2. 1 sudu kecil daun ketumbur dipotong kecil
3. 1 biji bawang merah/bawang benggala dihiris nipis
4. 1 biji tomato dipotong dadu saiz kecil
5. 5 biji cili api dipotong halus

Bahan dressing:

1. 3 sudu sos soya atau jika suka boleh guna sos ikan
2. 1 sudu kecil pes asam jawa atau perahan limau nipis
3. 1 sudu besar gula perang
4. 1 biji bawang putih ditumbuh halus
5. 1 sudu kecil bijan untuk hiasan atau kerisik.

Cara penyediaan:

1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam bekas besar kecuali bijan dan gaul sebati. Rehatkan seketika dan gaul lagi sehingga bahan-bahan cukup sebati.

2. Akhir sekali tabur bijan di atas untuk hiasan atau kerisik. Bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.

Selamat bertani dan menuai hasil...

Isnin

Pokok Cincau Hijau Jenis Perdu





Setelah berjaya menanam pokok cincau hitam vietnam kini  tahun lepas, kini tanomkinotuan beralih kepada satu lagi jenis cincau yang dikenali sebagai cincau hijau jenis berkayu atau perdu. Nama saintifik bagi pokok cincau hijau ini ialah Melasthoma polyanthum ini mudah tumbuh dengan menanam menggunakan keratan batang. Tanomkinotuan dapatkan anak pokok dari kawan dua tahun lepas kerana teruja dengan keunikannya untuk dijadikan sebagai bahan cincau yang enak dan sedap.

Jenis kedua cincau hijau selepas berjaya menanam cincau hitam dua tahun lepas. Pokok ini jenis berkayu lembut dan boleh mencecah sehingga 5 meter jika tidak dipangkas. Dahan pokok berwarna coklat gelap berdaun hijau jenis lonjong dan licin serta tebal. Setiap dahan dipenuhi daun selari antara satu dengan lain. Mudah bertunas jika dipangkas dan menghasilkan akar serabut pada pangkal daun bila pokok sudah berusia. Sesuai ditanam di dalam pasu mahupun di tanah. Tanomkinotuan menanam pokok cincau hijau perdu ini di pasu sahaja dan sudah dituai daunnya pertama kali pada tahun lepas.

Secara jujurnya tanomkinotuan menyukai pokok cincau hijau jenis ini kerana tidak perlu menunggu daunnya dikeringkan terlebih dahulu malah boleh diproses menjadi cincau serta merta. Tanomkinotuan telah bereksperimen tahun lepas dengan menuai beberapa helai daun cincau dan dibersihkan kemudian membuat cincau hijau mengikut panduan di youtube yang banyak video memproses daun cincau tersebut. Selepas direhatkan seketika pati cincau dari daun tersebut mengeras dan enak dimakan begitu sahaja. Agak rasa pelik sebab klorofilnya sangat kuat namun rasa tersebut boleh dikurangkan dengan menambah sedikit air perahan lemon dan bahan-bahan asas seperti bertih jagung rebus, jelly, gula atau aiskrim apa-apa perisa. Tambah ais cube dan bolehlah dimakan sambil menonton TV atau berkumpul dengan sanak saudara. memang super sedap.

Bagaimana tanomkinotuan terjebak menanam pokok cincau ini? Sebenarnya tanomkinotuan menyukai menanam apa-apa tumbuhan yang rare dan jarang ditemui di tempat tanomkinotuan. Suka mencari bunga, pokok, benih sayuran dan umbisi yang boleh ditanam sebagai koleksi peribadi. Jadi apa salahnya mencuba menanam pokok cincau, maka dengan itu tercegatlah tanomkinotuan di hadapan internet untuk mencari pokok cincau yang ada dijual secara online. Hendak mencari pokok cincau di kawasan tanomkinotuan memang tidak ada dan jarang orang tanam. 

Satu website ke satu website tanomkinotuan lawat dan 90 peratus website tersebut datangnya dari negara jiran kita iaitu Indonesia. Sebabnya Tanomkinotuan membuka website dalam bahasa jadi yang banyak terpapar di skrin ialah dari negara seberang. Indonesia sudah lama menanam pokok ini dan sudah menjadi rutin memakan/menimun cincau hijau dalam diet mereka. 

Tiba-tiba tanomkinotuan terlawat satu website pemilik dari Malaysia dan ada membuat promosi penjualan anak pokok cincau perdu ini. Apa lagi tanomkinotuan salin no handphone tertera dan mula menghubungi kawan tersebut kalau-kalau anak pokok cincau masih available untuk dijual. Alhamdullilah tanomkinotuan bertuah sebab anak pokok masih ada dijual. Selesai urusan jual beli maka tanomkinotuan tunggu seminggu anak pokok cincau sampai ke rumah.

Perasaan menunggu anak pokok sampai ke rumah bagaikan setahun lamanya. Begitulah jika teruja punya pasal. Jumaat pagi pos laju cawangan Keningau menghantar text pesanan kepada tanomkinotuan untuk mengambil barang di pos laju. So gembira sangat kerana pokok yang diidamkan sudah ada didepan mata. Bagaikan tidak percaya pertama kali melihat pokok cincau ini sangat-sangat unik.

Mulalah tanomkinotuan menyediakan pasu sesuai dan media untuk menanam anak pokok cincau tersebut. Petang sabtu selesai semuanya dan untuk tidak memberikan tekanan kepada pokok tanomkinotuan meletakkan anak pokok cincau hijau ini ditempat teduh selama 2 minggu. Bila anak pokok sudah mengeluarkan pucuk baharu kira-kira 6 inci barulah tanomkinotuan letak di bawah cahaya matahari terik untuk pertumbuhan maksimum. Pokok cincau hijau ini pada mulanya lambat membesar tetapi selepas 2 bulan dipindahkan ke pasu dan dijaga dengan baik pokok cincau membesar dengan jayanya. Tanomkinotuan menuai daun sehingga 4 kali untuk memproses menjadi cincau hijau yang enak. Sudah ditut dan dapatlah 5 keratan tut pokok cincau yang habis terjual dalam masa 1 hari. Memanglah habis aka sold out sebab 5 je, tak banyak pun tetapi tanomkinotuan gembira tidak kepalang sebab duit membeli anak pokok cincau tempoh hari sudah diperolehi kembali dan dapatlah untuk sikit, haha. Kini pokok cincau tanomkinotuan adalah tunas baharu yang perlu dibesarkan untuk tuaian daunnya akan datang. Bulan puasa akan datang tanomkinotuan akan membuat cincau hijau untuk berbuka kerana daun-daun cincau sudah bersedia untuk dituai.

Jika pembaca mempunyai pokok cincau hijau di laman rumah, harus memangkas pokoknya agar pokok tidak terlalu tinggi dan menghasilkan tunas-tunas yang semestinya akan menghasilkan deduan yang banyak. Rutin memangkas boleh dilakukan 6 bulan sekali. Ini penting agar pokok cincau tidak menjadi pokok terlalu tinggi dan mengelak dari tempat persembunyian binatang berbisa.

Pokok cincau hijau sangat menyukai iklim di negara kita. Pokok ini suka akan matahari terik dan musim hujan. Pokok ini menyukai pelbagai jenis tanah kecuali tanah liat. Jika menanamnya di kawasan tanah liat perlu dibaikpulih terlebih dahulu tanah tersebut dengan menambah kompos dalam kuantiti yang banyak dan barulah ditanam anak pokok cincau. Jangan lupa disiram dua kali sehari pada musim kemarau dan membaja dua kali seminggu. Pokok cincau hijau perdu tidaklah cerewet untuk ditanam. Cukup baja, air dan kelembapan tumbuhlah pokok ini sewajarnya.

Kepada mereka yang mempunyai kemampuan dari segi kewangan dan kawasan tanah yang luas, bolehlah mengusahakan pokok cincau ini secara ladang. Permintaan jeli cincau sangat-sangat diminati oleh rakyat Malaysia. Sudah tentu keuntungan berlipat kali ganda.

Manfaat segelas cincau hijau jenis perdu dipercayai boleh menurunkan panas badan, mengatasi seriawan, masalah usus dan darah tinggi. 100 gram daun cincau kaya dengan 122 kal kalori, 6 gram protein, 26 gram karbohidrat, 100 mg lemak, 11 UI vitamin A, 80 mg vitamin B, 17 mg vitamin C, 100 mg kalsium, 3.3 mg zat besi, 100 gram fosforus dan 6.2 mg serat. Dengan demikian memang cincau hijau terbaik dengan kesihatan kita. Ia membekalkan beberapa zat makanan untuk tubuh badan secara konsisten jika diamalkan meminum air atau jeli cincau mengikut ketetapan yang dibenarkan.

Disuratkan juga meminum air atau memakan jeli cincau hijau sangat bermanfaat untuk mencegah penyakit barah. Ini kerana daun cincau mengandungi alkaloid dan isokandrodendrin yang mampu melawan dan mencegah barah terutamanya barah ginjal dan tumor.

Cincau hijau enak dibuat jeli yang dicampurkan pelbagai bahan asas kesukaan sendiri malah enak dijadikan minuman yang ditambah perisa disukai. Jom menanam pokok cincau untuk homemade cincau di rumah. 

Selamat bertani dan menuai hasil...