Halaman

  Social Items

TENTANG SAYA


Saya merupakan seorang yang mengemari bidang pertanian khususnya bertani di halaman rumah. Sudah terdedah dengan bidang ini sejak berusia 6 tahun dengan pernah berjaya melakukan aktiviti bertani dengan mengikuti nenek (sebelah ayah) ke tamu/pasar minggu untuk menjual hasil tanaman sendiri. Aktiviti bertani bagi saya adalah satu cara terapi minda yang bagus bagi melupakan seketika kerja-kerja rutin setiap hari. Bukan itu saja malah ia mampu membekalkan sayuran yang segar, bersih, tanpa racun serangga. Saya berkongsi pengalaman dalam blog tanomkinotuan.blogspot.com khusus membincangkan mengenai cara bertani, tuaian hasil, info pertanian dan sebagainya berdasarkan pengalaman sendiri. Semoga ianya bermanfaat kepada anda semua.

Sekian terima kasih

Jusery Bin Jausin,
tanomkinotuan.blogspot.com,
Keningau, Sabah Malaysia.

33 ulasan:

 1. Pertanian mampu menjana pendapatan jika diusaha sepenuhnya.

  BalasPadam
 2. Saya sebenarnya minat berkebun supaya dpt jimatkan kos beli sayuran (yg blh la dikira organik) & supaya dpt kepastian yg sayuran x disembur racun. Cuma saya bimbang tangan ni tlampau 'panas', susah tnmn mau jadi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Slmt datang Zurainny Ismail. Terima kasih singgah ke blog ni.

   Tahniah, anda mempunyai kesedaran tinggi mengenai sayuran. Apatah lagi zaman kini sayuran tak lepas dgn semburan bhn kimia, semuanya kimia. Semoga minat berkebun di laman rumah menjadi satu rutin yg mengembirakan...

   Kita percaya rezeki tu dtg dari Allah. Cubaan pertama klo x jadi jgn putus asa anggap saja x rezeki dan cuba lagi di samping menambah dgn membaca, menonton, mendengar utk mencuba sebaik mubgkin. In Sa Allah akan berjaya. Selamat datang ke dunia tani saudara/i.

   Padam
 3. saya suka blog kamu... terima kasih kerana berkongsi ilmu pertanian.. saya baru mula nak berjinak2 bertanam sendiri.. byk ilmu diperolehi dari blog ini..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih kerana singgah ke blog, semoga bermanfaat

   Padam
 4. Saya baru jumpa blog saudara dan amat meminatinya. Saya berharap dapat berkongsi ilmu dari blog ini nanti. Syabas kerana mengadakan blog sebegini....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hai! selamat datang dan terima kasih kerana melawat blog ini. Moga bermanfaat untuk sauraa/i. Selamat bertani

   Padam
 5. Terima kasih tuan...banyak ilmu pertanian saya dpt d sini.

  BalasPadam
 6. ...berkebun amat dekat dihati..kepuasan diperoleh apabila melihat benih yang disemai tumbuh subur..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul.. Kepuasan berlaku dlm diri jika melihat benih2 yg ditanam tumbuh subur. Hanya mereka yg bertani memahaminya. Terima kasih kerana singgah di blog ini.

   Padam
  2. Betul.. Kepuasan berlaku dlm diri jika melihat benih2 yg ditanam tumbuh subur. Hanya mereka yg bertani memahaminya. Terima kasih kerana singgah di blog ini.

   Padam
 7. tq bus buat blog ni. apa lagi urg sabah.. sinang paham sinang mo tanya :D

  BalasPadam
 8. saya ingin membeli biji benih. bagaimana caranya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Email ke borosmomogun@gmail.com atau whatsapp 019-5320756 senarai dan jumlah pack. Sy akan kirakan harga termasuk kos pos. Tq

   Padam
  2. Email ke borosmomogun@gmail.com atau whatsapp 019-5320756 senarai dan jumlah pack. Sy akan kirakan harga termasuk kos pos. Tq

   Padam
 9. Saya suka blog saudara.Membaca blog saudara umpama berada dalam sebuah kebun penuh sayur-sayuran hijau dan penuh kedamaian.

  BalasPadam
 10. Terima kasih cikgu atas perkongsian yg bermanafaat

  BalasPadam
 11. Salam. Adakah biji benih masih available sehingga hari ini?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Klik benih online ya. Senarai benih kat sana

   Padam
 12. selamat berkenalan,sya email diatas yusop jantan ingin berkongsi diarena tanam tanaman di hadapan rumah terima kaseh diatas segala info semuga bertambah2 ilmu tanaman ini.SAYA ingin bertanya adakah anda menanam pokok anggor. Kalau ada sya ingin mencari keratan batang anggor untok ditsnsm.Bagaimana caranya utk saya membeli pada tuan. terima kaseh sedia menunggu jawapan dari tutn.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pkk anggur keratan batang tak de dijual masa skrg maaf

   Padam
 13. Salam encik, nak tanya postage ke semananjung ada buat tak

  BalasPadam
  Balasan
  1. Wa alaikum salam. Boleh dipos ke semenanjung juga.

   Pos ekspress rm4
   Pos laju rm11.60

   Pilih mana satu

   Padam
 14. Terbaik ni blog tuan. Terima kasih info2nya 😊

  BalasPadam
 15. Sangat bermanfaat setiap entri dari blog ini. Terima kasih kerana berkongsi ilmu dengan umum

  BalasPadam
 16. Terima kasih dengan blog ini yang memberi sokongan dan khidmat nasihat dalam aspek penanaman pelbagai tanaman. Banyak info yang sebelum ini tidak diketahui. Tahniah.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih juga kerana singgah di blog ini. Moga bermanfaat

   Padam